Ta til vettet, om dere har det.

Denne vinteren er den verste vi har hatt med tanke på sultne hjorter som spiser opp rundballene våre. Det har vært opptil 50 stk på selve gården, rundt rundballen og inne til hestene. Det er ikke bare når det gjelder maten de har ødelagt for oss. De har revet ned gjerdet på beitet flere steder så hestene har vært over all mark opptil tre-fire ganger om dagen på det verste. Dette har ført til at hestene må stå på den lille ridebana på 25*40 m, noe som så absolutt ikke er noe særlig for en flokk på seks hester. Ridebana ble også ødelagt, noe som betydde en inneperiode for hestene både dag og natt.

Men hva skal man gjøre? Ikke får vi hjelp av Viltnemda på noe vis; normalt sett holder en rundball ei lita uke. Mens hjorten levde på vår regning måtte vi kjøre ut en ball annerhverdag, om ikke hver dag. Får vi lov til å skyte hjort utover den fastslåtte kvota? Nei. Begrunnelsen? Jo, hjortebestanden kan da minke, dyret kan da utryddes! Vil da Viltnemda kjøpe inn mat å sette ut til de utrydningstruende dyrene? Nei. Får vi da erstatning på noe vis? Atter NEI. Har da ikke noe å si om vi gårdbrukere taper på dette. Var god stemning i huset etter at den siste ballen var kjørt ut, og vi ikke hadde noen anelse om hvor vi skulle få tak i ball til våre egne dyr. Økonomien gjorde det heller ikke enklere; vi hadde vel sånn egentlig ikke tatt med i beregningene at vi skulle kjøpe mat til andre flokker i tillegg til vår egen, og attpå til ikke få noe erstatning.

Det gjør meg trist å se de utmagrede mødrene komme nedover mot gårdene med de altfor undernærede kalvene sine for å finne mat til de. For en stund siden fikk vi kastet ut atvene våre og annet utstyr av eldhuset for å ha rundballen innendørs slik at vi forhåpentligvis kunne komme oss gjennom vinteren med nok mat til våre egne dyr. Det vil si at hjortene nå ikke har noen steder å dra for å finne mat. Jeg vet at naboen bruker å kaste ut brød og poteter o.l, men sånn i lengden, hva hjelper det en flokk på titalls undernærede, utmagrede dyr? I det siste har vi omtrent ikke sett et eneste dyr verken ved gårdene eller litt lenger oppi skogen. De som en stund levde på vår mat har vel gitt opp håpet, dratt tilbake langt oppover skogen og strøket med de også. Folk som bor langs Mæhlesida kommer bort til meg på gata og sier at det er lenge siden de har sett de minste kalvene, og spør om jeg har sett de i det siste, og om jeg tror de fremdeles er i live. Trist.

I Todalen har de i alle fall avlivet en hjorteflokk på rundt 15 dyr. Hvorfor kan ikke alle, der dyrene omtrent ligger halvdøde av sult på bakken, få tillatelse til å gjøre det? Nei, de sier det er naturens gang, og at det er de sterkeste som overlever, og at de egentlig ikke har noe med det å gjøre. I tillegg sier de at en må følge kvota for en kan da ikke risikere å minke bestanden så kraftig. Men da lurer jeg på en ting. Hvis vi ikke kan ta den sjangsen å skyte de som har det aller verst, hvorfor ikke som en start begynne å gjøre noe så de har en sjangs til å overleve??

Dette er ingenting annet enn dyremishandling.

Dette er private bilder som hører til en bildeserie på rundt 50 bilder, som vi tok i januar i år.

- Lindz

3 kommentarer

Cosmo King

10.03.2011 kl.20:05

aw, stakkars! Kjempebra skrevet!

Linda :)

10.03.2011 kl.20:48

Cosmo King: Ja, det er synd i de.. At ikke visse folk kan åpne øynene. Tusen takk for det! :)

Cosmo King

10.03.2011 kl.21:13

sv; så absolutt! Ingen årsak :)

Skriv en ny kommentar

Linda :)

Linda :)

19, Sunndal

Heisann og velkommen til bloggen min! Jeg er ei jente på 19 år som lever lykkelig på en gård sammen med min lille familie. 18.11.09 fant jeg lykken sammen med Kjetil, 26.6.10 ga han meg sitt ja, og 16.8.11 fikk vi ei lita prematur jente som betyr alt for oss. Drømmen nå er å gifte oss og bygge oss et eget hus. Her inne kan du ta del i vår hverdag, min interesse for interiør, og alt annet som hører med. Høres dette interessant ut, legg meg gjerne til som venn. Dersom du lurer på noe eller har lyst til å sende meg din fødselshistorie eller andre historier(noe jeg blir glad for), kontakt meg gjerne på linda_nysveen@hotmail.com!

er innom nå

Lilypie First Birthday tickers

bloglovin

Norske blogger


Besøk nettbutikken illusion.no i dag!Kategorier

Arkiv

hits